Hoe gaat coaching met paarden in z'n werk?

Leren door te doen

De beste manier om te leren, is door te doen en te ervaren. Daarvoor bekijken we eerst samen waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wat houdt je bezig? Welke uitdaging wil je aangaan? Welk doel heb je voor ogen? Hoe ziet de weg daar naar toe eruit? Welke stap kun je nu zetten?

Het coachingtraject

De eerste bijeenkomst starten we met het borstelen van het paard. Ondertussen praten we met elkaar om je coachvraag helder te krijgen (de intake). Doordat je direct met het paard in contact staat, stem je als vanzelf met het paard af en kan ik als coach met jou afstemmen. Na deze afstemming volgt er een contactoefening met het paard.

In de volgende sessie(s) gaan we aan de slag met passende oefeningen, gericht op jouw leer- en ontwikkelvraag. De oefeningen met het paard zijn gericht op verzorgen, verbinding, volgen, positie, aftasten, afstemmen, ruimte innemen, grenzen aangeven, leiding geven, samenwerken en vrijheid. Je staat daarbij naast het paard, in de stal, de paddock of het weiland. Het paard geeft direct feedback, waardoor je je bewust wordt van je gedrag. Die voortdurende reflectie stelt je in staat je gedrag bij te sturen en laat je meteen het effect daarvan ervaren in contact met het paard. Je gaat openingen (kansen!) zien en ontdekt mogelijke antwoorden op jouw leer- en ontwikkelvraag. Zo kom je tot momenten, inzichten en ervaringen die je wilt vasthouden en borgen. Die nieuwe voornemens bevestigen we met een borgingsoefening. Dat is jouw ontwikkelingsmoment en statement. Dit maakt je kansrijker, dit neem je mee!

Kansen verzilveren

Coaching is geen therapie. We praten niet over problemen en zoeken niet naar probleemoorzaken. Coaching is erop gericht om gedrag en overtuigingen, die het gewenste einddoel belemmeren, op te ruimen. We kijken naar wat wél effectief is en hoe kansen te verzilveren zijn.

In het traject houd je zelf de regie. Niets moet en over goed of fout proberen we samen niet te oordelen. Ik als coach faciliteer het proces en maak de vertaalslag naar het dagelijks leven van wat er in het contact met het paard gebeurt. Dit met het paard als co-coach en procesversneller.

De kracht van de natuur

De aanwezigheid in de natuur kan sterke gevoelens oproepen. De natuur is altijd in beweging; iedere dag een ander schilderij. Natuur biedt ook ruimte en vrijheid voor rust en bezinning. Het directe contact met het paard versterkt deze positieve kracht.

Hoewerkthet